eazyGOLF logo

Golf, sääntöjä ja etikettejä

Golf-tarinaa + sääntöjä ja etikettejä

Moni golfin kokeilemisesta kiinnostunut pitää kynnystä ensiaskeleiden ottamiseen korkeana, mutta kysymys on pitkälti mielikuvasta. Golf on helppo aloittaa ja jokainen voi pelata sitä haluamallaan tavalla. Parasta golfissa on se, että sen voi aloittaa melkein minkä ikäisenä tahansa. Golfia voi pelata yksin tai yhdessä, rennosti tai tavoitteellisesti ja ajankäytöllisestikin golf joustaa – aina ei tarvitse pelata 18 reikää.

Golfkäyttäytyminen

Golfkäyttäytyminen on normaalia kohteliasta käyttäytymistä. Golfkentille on pitkän historiansa aikana kehittynyt oma tapakulttuurinsa, josta lajia tuntemattomilla on usein virheellisiä mielikuvia, ja joka joskus vierastuttaa lajia aloittavaa. Käytännössä kyse on kuitenkin vain turvallisesta, muut pelaajat huomioivasta ja kenttää kunnioittavasta käytöksestä.

Yhteiset säännöt tuovat peli-iloa kaikille, tarkoituksena turvallinen ja ripeästi etenevä peli.

Golfkäyttäytymisen (aiemmin etiketti) oleelliset asiat ovat tiivistetysti seuraavat:

 • Huomaavaisuus toisia pelaajia kohtaan - älä liiku tai melua muiden lyödessä.
 • Turvallisuus kentällä ja harjoitusalueilla.
 • Ripeästi etenevä pelitapa - ei kuitenkaan tarvitse juosta.
 • Kentän kunnosta huolehtiminen: paikkaa aina jälkesi.
 • Kenttien ohjeistusta kunnioittava pukeutuminen.
 • Puhelin on hyvä pitää äänettömällä.
 • Muista urheilumuodoista poiketen golfia pelataan suurimman osan aikaa ilman tuomaria. Peli perustuu pelaajan tinkimättömään sääntöjen noudattamiseen. Tätä tarkoittaa pelin henki.

Golfia aloittavan tulisi ymmärtää golfkäyttäytymisestä ainakin seuraavat asiat: fore!-huuto vaaratilanteessa, lyöntijärjestys, sijoittuminen omassa ja muiden lyöntitilanteessa, ripeä omaan lyöntiin valmistautuminen, varusteiden sijoittaminen ja kentällä liikkuminen, lyöntijälkien korjaaminen, toiminta viheriöllä ja kenttähenkilökunnan huomioiminen.

Turvallinen pelitapa

 • Kun teet mailalla harjoitussvingejä, varmista aina ettei maila voi osua kehenkään lähellä olevaan.
 • Lyö vasta kun edellinen ryhmä on turvallisen etäisyyden päässä.
 • Huuda "FORE!", jos on pienikin vaara pallon osumisesta toisiin ihmisiin.
 • Älä pelaa ukonilmalla! Keskeytä aina pelaaminen ja hakeudu turvaan, jos uskot salamoinnin uhkaavan sinua.

Jotta golfkierros etenisi kitkattomasti ja joutuisasti, ole valmis lyömään kun vuorosi tulee. Mieti maila valmiiksi ja laita hanska käteen jo odottaessasi. Joutuisa eteneminen tarkoittaa myös reipasvauhtista kävelemistä.

Jos pelaajat alkavat jäädä jälkeen edellä kulkevasta ryhmästä, on takana tuleville annettava mahdollisuus ohittamiseen. Ohittaminen käy vaikkapa siten, että pelaajat antavat griinin tuntumasta takaa tuleville ohitusmerkin ja antavat näiden lyödä. Sen jälkeen oma ryhmä pelaa reiän loppuun ja jää seuraavalle tiiauspaikalle odottamaan kunnes ohittanut ryhmä on edennyt lyönnin kantamattomiin.

Golfpukeutuminen

Golfpukeutuminen on nykyisin urheilullista, käytännöllistä ja värikästä. Mielikuva ruutuhousuista ja kauluspaidoista on pahasti vanhentunut. Pukeutumisen ohjeistus vaihtelee eri kentillä, mutta yleinen suuntaus on muuttunut Suomessa rennommaksi vuosi vuodelta.

Osalle kentistä pääsee jo kauluksettomassa paidassa, mutta hyvä yleisohje on pukeutua pikeepaitaan. Alaosassa käytetään housuja, sortseja tai hametta. Siistit farkutkin ovat pääsääntöisesti sallittuja.

Neuleet, paksummat puserot ja erilaiset tuuli- ja sadeasut kuuluvat luonnollisesti viileän ja kostean kelin golfpukeutumiseen. Tyypillinen päähine on lippalakki, mutta golfkentillä näkee kaikenlaisia päähineitä pipoista huiveihin ja stetsoneihin.

Golfiin sopivia vaatteita myydään kaikissa urheilu- ja vaateliikkeissä, ja monella löytyy niitä jo omasta takaa, joten pukeutumisesta ei lajia aloittelevan kannata missään nimessä stressata!